Conèixer bé el medi natural que ens envolta és el primer pas per estimar-lo. Catalunya és probable que abans ja us hagi encisat, per la seva magnificència i l’espectacularitat de tants i tants escenaris naturals únics, però el “clic” definitiu, el que farà que ens sentim ben nostre aquest territori és poder-lo conèixer personalment. I per passar de coneguts a ser grans amics amb el medi rural es fa a través d’activitats com l’observació directa i vivencial de la natura, amb sortides per la platja, travesses de muntanya, observant ocells, esbrinant noms de plantes, descobrint com s’han adaptat al medi...  I per a fer-ho tenim un munt de propostes per a vosaltres, que s’adapten a tots els grups d’edat, estacions de l’any i a les vostres principals aficions. I abans d’entrar en matèria, un consell: proveu activitats noves i desconegudes, perquè les vostres actuals aficions també han aconseguit ser de les vostres preferides gràcies a la descoberta.

Anem fins al Delta de l’Ebre per fer una descoberta del territori entre llacunes. Ens enfilarem en un vehicle per recórrer els punts més interessants i conèixer contrastos i la riquesa de tots els ecosistemes que formen aquest fràgil espai natural.

Una altra manera de fer una immersió en la cultura local a partir de demostracions, jocs i tallers és el Safari Ecocultural pel Delta. És una experiència de quatre hores amb recorregut amb cotxe per descobrir la riquesa ornitològica i els sabers més autèntics de la seva gent.

I si esteu més actius, us proposem explorar el Delta en una excursió combinada en caiac i bicicleta. Pedalareu entre camps d’arrossars i el riu, per arribar fins a Balada, el poble més petit del Delta. Aquí deixarem la bici i farem una sortida amb caiac fins a l’embarcador de l’Ebre, que permetrà conèixer des de ben a prop i en magnífic silenci la flora i la fauna d’aquest espai.

Canviem completament d’escenari i anem cap als Pirineus. De moment, per descobrir algunes de les valls secundàries i poc conegudes dels dos Pallars, que també amaguen paisatges i experiències extraordinàries. Aquesta ruta del Pirineu català desconegut inclou entrades a petits museus i alguna sorpresa en forma de degustació de productes.

I al Pirineu, evidentment us convidarem a calçar-vos bé i a fer una descoberta del seu infinit entorn rural. Hi ha propostes de tot tipus, des de sortides de poqueta estona fins a travesses de muntanya de diversos dies. A l’Alt Àneu, als gairebé 1.400 metres d’altitud del municipi de Son, us poden acompanyar a fer excursions de senderisme tot interpretant alguns dels magnífics espais naturals que ens envolten.

I encara al Pirineu, vestim-nos ara d’autèntics buscadors de tresors per anar a descobrir-ne uns quants al sector del Massís de l’Orri. A l’altra banda de l’estació de Portainé hi viureu les millors aventures en família, emulant els llegendaris cercadors de tresors naturals que sabien adaptar-se a les canviants condicions de les Comes de l’Orri per a trobar autèntiques joies de la natura.

A través del joc i la resolució d’enigmes, els més joves aprenen i es motiven per a seguir coneixent el seu entorn natural. També ho veureu amb la interpretació del paisatge i la construcció del Pirineu, des de la Seu d’Urgell, en una activitat relatada que ens ajuda a interpretar el paisatge actual, imaginant les antigues glaceres que van esculpir el Pirineu.

I ja pensant en les properes vacances, us proposem un estiu d’aventura en família al Pallars Sobirà, amb un complet programa setmanal amb activitats guiades tan variades com la contemplació i interpretació del cel estrellat, cates de formatges i licors locals, la visita a l’església de Seurí, sortides amb canoa per llacs de muntanya, tallers, rutes guiades... Un estiu fet a mida i que us ajudarà a sentir que formeu part d’aquest fascinant paisatge.

I què tal un itinerari botànic? Us en proposem un de ben original als voltants de Taüll, adreçat a famílies i grups reduïts. Descobrireu quines herbes utilitzaven els seus habitants per guarir-se fa una colla de segles i aprendreu quines herbes neixen a la vora dels camins i tenen usos medicinals. L’activitat acaba amb la visita a un cultiu ecològic del poble on hi tenen àrnica i flor de neu per a produir cremes antiinflamatòries ben naturals.

I ara és moment de fer un pas més, omplir bé la motxilla i disposar-se a descobrir Catalunya a peu, també amb activitats guiades per les diferents empreses rurals que operen al territori i que us personalitzaran les vostres experiències. Comencem amb la travessa dels Ports, un recorregut per pistes forestals i trams de senders on descobrireu la bellesa i la solitud de la muntanya en estat pur. Us ajudarem a descobrir espècies botàniques i vestigis dels nostres avantpassats muntanyencs, que encara avui ens parlen de la vida que duien els habitants dels Ports.

Aquesta altra sortida que us proposem té l’aigua com a protagonista, perquè la Màgia d’Aigüestortes és una travessa de quatre dies en què constantment anirem descobrint diferents llacs de muntanya. Un espectacle natural únic, recorrent el Pirineu des de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça fins a les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, i fent nit a diferents refugis de muntanya.

Ara fem un salt cap al Pirineu Oriental, per conèixer les diferents opcions de descoberta a peu de la Cerdanya. Acompanyats de guies experimentats descobrireu aquest magnífic entorn natural, mentre apreneu a interpretar rastres d’animals, flora, vestigis històrics, geografia...

Ei, els de les bicis, ja estem per vosaltres! Segur que també us atrauen les propostes que us hem fet, amb activitats de descoberta des del Delta de l’Ebre fins als cims més alts dels Pirineus. Però ja sabem que la plenitud l’assoliu pedalant per entorns naturals de pel·lícula. Doncs prepareu-vos perquè tindreu feina a escollir per quina de les següents rutes per etapes comenceu.

La Trans Ports és una ruta en BTT pels Ports de Tortosa-Beseit de dos a quatre dies per gaudir d’una meravellosa aventura en aquest territori tan desconegut com impressionant. I dediqueu-vos només a gaudir de la bici, el paisatge i la companyia perquè l’activitat inclou el transport d’equipatge, uns allotjaments especialment seleccionats, mitja pensió, mapes, tracks i GPS.

També en dos, tres o quatre dies podeu gaudir al vostre ritme de la Trans Pedraforca, amb diferents nivells de recorregut per les valls que envolten aquesta mítica muntanya encantada.

I a la zona volcànica de la Garrotxa teniu la Trans Garrotxa, una magnífica proposta per a descobrir la part més desconeguda de la ruta dels volcans. Senders, corriols, fagedes, rierols... També us la podeu adaptar per fer en diversos dies, amb tots els serveis inclosos per gaudir com mai d’un recorregut exigent però amb un paisatge absolutament espectacular.

I finalment, per seguir pedalant però amb més calma, us animem a descobrir els secrets de la Vall de Cardós en bicicleta elèctrica. La podeu llogar allà mateix i descobrir al vostre ritme els paisatges espectaculars d’aquesta vall on hi regna el silenci, i que està plena de petits secrets que anireu descobrint, ja sigui amb guia acompanyant o al vostre aire seguint pistes a través d’una aplicació mòbil.

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.