Quines ganes que teníem tots plegats de tornar a sortir a gaudir de la natura! Els últims mesos han estat marcats per les restriccions, però afortunadament la millora gradual de la situació a tot el país està arribant precisament quan la primavera esquitxa de vida i verdor els espais rurals de Catalunya. Tenim la sort de viure en un constant paisatge canviant, que va deixant enrere el blanc de les muntanyes i la fredor de les valls per donar pas a una magnífica explosió vegetal i sensorial. Sortiu a assaborir les múltiples propostes d’oci i natura que trobem escampades arreu, però feu-ho amb respecte i amb l’actitud d’un ecoturista.

De la mateixa manera que una gran activitat a la natura ha de deixar empremta dins nostre, el visitant no hauria de deixar la seva petjada al territori que l’ha fet gaudir. Probablement, per instint i sentit comú ja practiqueu l’ecoturisme quan sortiu a fer activitats a l’aire lliure, i quan apliqueu aquesta actitud d’educació i respecte també esteu contribuint a la gestió dels recursos naturals, així com a la protecció i foment de les oportunitats de futur dels espais naturals.

Per posar el colofó a aquesta generosa primavera, a continuació, us proposem algunes activitats relacionades amb l’ecoturisme a la zona del Cadí-Moixeró, a Aigüestortes i Sant Maurici i a l’àrea de l’Alt Pirineu.

Comencem amb un desplegament d’activitats al Cadí-Moixeró. Al vessant nord del Parc, i sota la impressionat serralada, hi trobem una munió de petits pobles de gran interès, tant pel seu atractiu paisatgístic com per l’interès cultural. Probablement no conegueu els noms de Cava, Ansovell, el Querforadat o Arsèguel, però tots comparteixen la idíl·lica imatge amb el teló de fons de la serra del Cadí, encara amb algunes canals emblanquinades de neu, i envoltats de boscos, alguns molt vells, per on passen un seguit de senders per poder gaudir de la natura en el seu estat més pur. Hi teniu moltes activitats per fer, per descobrir també el seu patrimoni històric i un munt de llegendes i tradicions que s’amaguen entre les velles pedres d’aquests poblets.

També podeu conèixer l’anomenat Cadí de l’Urgellet, a tocar de la Seu d’Urgell, amb pobles com Cerc, Ges, Vilanova de Banat o Ortedó. Hi trobareu miradors espectaculars i molt adequats per a l’observació d’aus.

Si teniu ganes d’acció podeu recórrer diferents itineraris i senders com el GR 150, que dona tota la volta a la serra del Cadí, ambientat amb rutes temàtiques com la de l’Últim Càtar. I si sou més de pedals, en BTT podeu fer la volta al Cadí pel mirador de la Traba, situat a la vall de la Vansa i Fórnols, amb unes vistes fantàstiques a vista d’ocell amb les seves característiques terres vermelles.

El Cadí és un espai rural molt més extens del que sembla, i que bé mereix més d’una visita. Escolliu entre la multitud de propostes que us ofereix, com la descoberta de les Valls de Tuixen i La Vansa, el naixement del riu Llobregat a Castellar de n’Hug, les diferents cares del Pedraforca i els grans miradors del Cadí des de la Cerdanya o des del massís de la Tosa.

Anem ara fins a Aigüestortes i Sant Maurici, on per la seva alçada la primavera hi arriba un xic més tard, però també triga una mica més a començar a deixar pas al paisatge estival. Així que el trobareu ara en la seva màxima esplendor, i podreu practicar-hi infinites activitats ecoturístiques com la pujada fins a l’estany de Sant Maurici, en un itinerari que transcorre pel mig d’una densa avetosa que s’estén vora del riu. I per clàssica que sigui la sortida, sempre és bon moment per redescobrir dos dels grans elements naturals dels paisatges pirinencs: l’estany de Sant Maurici i els Encantats.

Ben a prop, i destacant per les seves muntanyes de formes arrodonides, trobareu un munt d’itineraris per descobrir la vall d’Àssua, de contorns suaus i amables, plena de vida, de cultura i ramats.

Aprofiteu també per conèixer les valls de la Bonaigua i les Planes de Son, on hi descobrireu frondosos boscos, cascades, estanys i miradors amb excel·lents panoràmiques.

Òbviament, un paisatge tan feréstec és refugi de moltes espècies animals, que també es beneficien de la nostra actitud respectuosa. Podeu conèixer simpàtics exemplars recorrent la ruta de la llúdriga, des de la palanca de la Molina, o la ruta de la marmota, amb sortida a l’embassament de Cavallers.

I pels qui tingueu ganes de conèixer la Vall de Boí de cap a cap, heu de tenir en compte el Camí de l’Aigua. Amb 27 quilòmetres de frondosos senders és l’eix vertebrador de la xarxa de camins tradicionals de l’Alta Ribagorça i uneix a peu els municipis del Pont de Suert i la Vall de Boí.

I com us dèiem, l’Alt Pirineu també us espera amb un extens catàleg de propostes d’ecoturisme per a gaudir d’un autèntic mosaic de muntanyes, boscos, bordes i extenses pastures, com les de la vall de Santa Magdalena o Sant Joan de l’Erm. També us podeu deixar perdre per Virós, un bosc farcit d’històries de ferro, fusta i carbó que entusiasmarà a caminaires de qualsevol edat.

Sentiu-vos també vostres els paisatges abruptes i els estanys de muntanya de capçalera de la vall Ferrera, als peus de la Pica d’Estats, i descobriu pas a pas les rutes de la vall de Lladorre, la que té més estanys de tot el massís i que és refugi de l’os bru.

L’Alt Pirineu és un espectacular desplegament de cims i profundes valls, cadascuna amb les seves particularitats que les fan úniques, com les de d’Unarre, Tavascan o d’Àneu, amb moltes rutes per fer i conèixer aquests espais tranquils, plens d’encant i d’essència pallaresa. O la vall de Bonavé, país de fallaires i ancestrals tradicions, i zona de boscos centenaris i de prats interminables.

És un territori per descobrir avui, però que ja fou refugi d’antigues civilitzacions. A Siarb trobareu el màxim exponent del passat d’aquesta vall a Santa Creu de Llagunes, amb unes magnífiques restes d’un poblat medieval amb més de tres mil anys d’història.

I per acabar, tingueu també en consideració la zona sud de l’Alt Pirineu, seguint la Noguera Pallaresa, entre Gerri de la Sal i Sort. És un dels indrets més desconeguts de la zona i en canvi alberga una riquesa excepcional per la seva particularitat de ser un espai que fa de pont entre els hàbitats del Prepirineu i l’alta muntanya pirinenca.

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.