Catalunya gaudeix d’uns entorns naturals privilegiats. Des de la costa més feréstega fins a singulars paisatges marítims únics a Europa, des de cabalosos rius plens de vida fins a rierols enjogassats d’alta muntanya. I en ells, integrats a la perfecció hi trobem cultures i pobles que han fet d’aquest territori casa seva i el seu sistema de vida. A aquestes alçades parlar del necessari respecte pel medi ambient pot resultar una obvietat, però no està de més recordar que quan visitem un espai natural i trepitgem el seu paisatge, passem a ser responsables de la seva conservació.

I és aquí on pren importància el concepte de l’ecoturisme, que molts ja practiqueu sense conèixer les seves particularitats. I és que quan visitem un poblet de la plana o del Pirineu o fem excursions per circs muntanyosos estem participant d’un model turístic sostenible, que respecta els trets socials i culturals diferencials de la regió. Mentre visitem o passegem estem gaudint i apreciant els atractius d’aquests entorns naturals, i al mateix temps afavorim el desenvolupament local i el creixement de les empreses rurals que els donen vida i activitat econòmica.

El turista responsable és el que se sap adaptar als costums i tradicions dels indrets que visita, i no a la inversa, i d’aquesta manera enriquim més del que ens pensem la nostra experiència com a visitants. Deixeu-vos portar per allò que us proposin aquests amfitrions que trobareu arreu, amareu-vos de les seves costums i oblideu el que per a vosaltres és habitual i rutinari.

I tingueu present que amb una sèrie d’accions molt senzilles d’aplicar podem contribuir a practicar un turisme de natura respectuós i que minimitzi l’impacte negatiu sobre el medi ambient i els destins de Catalunya que visitem. Parlem de gestos tan simples com viatjar en transport públic, en bicicleta o caminant, valorar especialment les empreses i els establiments hotelers que són respectuosos amb el medi o respectar els ecosistemes dels llocs que visitem, no deixant ni un sol rastre del nostre pas i complint les recomanacions que regulen la majoria d’espais naturals protegits.

Contribuir a l’economia local dels indrets que descobrim també és una manera de practicar el turisme responsable que beneficia a tothom, i contribuireu a desenvolupar un model de turisme més respectuós que aportarà valor mentre viviu unes experiències rurals i de natura extraordinàries.

També et pot interessar