Amb l’estiu arriba una de les millors èpoques de l’any per descobrir, pas a pas, tot el territori que tenim per explorar.  Hi trobareu propostes per a tothom, pels qui busqueu passejades en família, senderisme amb nens, excursions d’anada i tornada en una sola jornada, ascensions als cims catalans més emblemàtics i fins a travesses de muntanya de diversos dies. Totes tenen el seu encant pels genuïns escenaris naturals que les envolten, i gràcies a les empreses locals que us hi poden acompanyar i dinamitzar l’activitat us resultarà fàcil enamorar-vos d’aquests paisatges que descobrireu a través de les excursions.

Comencem a la Garrotxa, terra de volcans on us proposem una ruta pel Croscat i la Fageda d’en Jordà, per conèixer aquest singular paratge carregat d’història i on els rius de lava hi van deixar la seva empremta perpètua.

Ben a prop, al Ripollès, podeu contractar guies locals experts per conèixer l’entorn natural d’aquesta comarca, i a Ribes de Freser hi teniu tots els ingredients necessaris per a fer un curs d’iniciació a la marxa nòrdica. És una sortida matinal que us permetrà conèixer tots els beneficis d’aquesta activitat que us permetrà connectar intensament amb la natura.

Una altra fórmula de descoberta són les rutes autoguiades que podeu practicar pel vostre compte per tota la geografia. A l’Alt Pirineu, per exemple, us volem parlar de la ruta de senderisme Lo Pallars Fer, per recórrer els senders i les feréstegues valls, boscos profunds i camins de ribera de l’alta muntanya pirinenca, amb vistes a cims mítics com el Monteixo o la Pica d’Estats.

Una altra sortida que podeu fer amb el vostre grup, seguint sempre les indicacions, és la ruta de l’altra cara de la Forca, un espectacular itinerari que s’inicia al peu de la cara nord del Cadí, a la Cerdanya, i que us anirà portant fins a la seva vessant del Berguedà, sempre sota els dominis de l’imponent massís del Pedraforca.

Aquestes són rutes per conèixer intensament petits pobles de muntanya i la seva gent, que tot i el pas de les generacions mantenen viva la conservació del patrimoni de les seves valls. En podreu conèixer uns quants fent l’excursió circular que inclou telecabina i trekking pel Cadí-Moixeró, que us portarà fis al punt més alt de la Molina, amb una panoràmica que no oblidareu. És una ruta de dificultat moderada, que us permetrà veure isards, marmotes, voltors i amb un pèl de sort fins i tot el vol del trencalòs. 

Hi ha  muntanyes que estan eternament lligades amb passatges històrics, i la ruta de les muntanyes de llibertat, a cavall entre l’Alt Pirineu i el Pallars Sobirà, amb un incursió a l’Ariège francesa, us farà emocionar. En primer lloc, per la seva esplendorosa posada en escena, amb una gran varietat de boscos pirinencs i llacs de muntanya salvatges, i també per la història que amaga, la dels jueus que la van trepitjar fugint de l’holocaust.

Si aneu amb mainada heu d’adequar la dificultat i durada de les excursions, per fer que tothom la gaudeixi. Moltes de les propostes que us fem es poden adaptar a tots els grups d’edat, i algunes rutes ja s’han creat pensant en tota la família, com la sortida de boscos i cascades per Aigüestortes i Sant Maurici. Són diferents itineraris de mig dia, per caminar tranquil·lament descobrint un paisatge sorprenent i ple d’elements que motivaran a tot el grup.

I en aquest mateix paratge natural, trobem altres propostes de senderisme de descoberta, a qualsevol època de l’any, resseguint pas a pas aquest privilegiat espai únic al Pirineu que també podeu conèixer fent l’excursió en família a la Vall de Monastero. En aquest cas, acompanyats d’un guia dinamitzador, us endinsareu en aquesta frondosa vall escoltant les seves llegendes, tot creuant passarel·les de fusta i rius. És una sortida curta i de baixa dificultat per a caminar i gaudir d’un matí amb grans i petits. 

I sense allunyar-nos de la zona, no perdeu l’oportunitat de descobrir el circ de Colomers i els llacs naturals, en un itinerari que us permetrà conèixer un munt de curiositats geològiques d’aquest majestuós enclavament pirinenc. I tingueu també presents les excursions pels Pirineus, amb diferents opcions de rutes adaptades a les possibilitats del vostre grup.

També a la Cerdanya, gràcies a les rutes guiades de senderisme, els experts locals us aproparan a tota la família a conèixer rastres d’animals, flora, història i geografia, fent que una caminada en grup es converteixi en una agradable experiència. I també per a tota la família podeu fer la sortida pels entorns d’Àreu, punt de sortida de mítiques rutes de muntanya i que us permet fer una activitat de baixa dificultat per descobrir les bordes de Costuix, unes antigues construccions de la vall. Aquesta ruta té una versió més atrevida, amb un recorregut amb història a través del bosc pels més aventurers.

A continuació, farem una repassada per algunes de les travesses de muntanya més recomanables, adreçades a aquells qui cerqueu un contacte estret amb la natura. Les sortides per etapes us permeten connectar de ple amb la muntanya, caminant, observant i gaudint de l’evolució paisatgística d’aquests meravellosos espais naturals. Les caminades com la travessa dels refugis del Torb, al Pirineu Oriental, permeten entrar en una profunda dimensió, lluny de la civilització i en plena comunió amb la natura. En aquest cas, la ruta uneix la vall de Núria i el massís del Canigó, i es pot fer en una ruta circular de cinc jornades o allargar-la fins a set si es volen pujar als cims més populars de la zona. Podeu contractar el paquet de la ruta que us inclou els allotjaments en refugis de muntanya i tota la informació tècnica que us cal per la travessa.

Una ruta que discorre per espectaculars carenes, boscos i pobles amb encant és la travessa del Pirineu al mar, mítica per la càrrega emocional generada pel fet d’unir les muntanyes més altes del Pirineu de Girona amb la Costa Brava. Es surt des de la vall de Camprodon per arribar en cinc etapes fins a l’Empordà, amb una metamorfosi espectacular del paisatge.

De la seva banda, la Porta del Cel, és una exigent travessa de cinc dies amb sortida a Tavascan i fent nit a refugis, que ens portarà fins al cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats.

I precisament pels qui tingueu ganes de coronar algun cim, penseu també ens els guies especialitzats que us poden ajudar a fer ascensions mítiques, com aquestes del Pallars. Us hi aproximaran amb vehicle tot terreny i us acompanyaran per la ruta que millor s’adapti a la vostra condició física, per arribar a dalt i gaudir de la satisfacció d’haver tocat el sostre del vostre espai natural desitjat.

I per cims, no oblideu la Vallferrera, on hi ha la Pica d’Estats així com d’altres muntanyes que requereixen una dificultat tècnica i física més moderada, com el Monteixo o la Pica Roja. I també d’altres més exigents com el Sotllo o els Pic de Baborte i el Coma Pedrosa, amb crestes a 3.000 metres d’alçada que us coronaran com a senderistes d’alta muntanya.

I per acabar, un parell de senzilles propostes per a gaudir del paisatge marcat per l’empremta de l’aigua. D’una banda, la volta guiada a l’estany d’Ivars i Vila-sana, amb un pícnic a mig camí que inclou un tast de productes locals, amb vins i formatges dels seus pobles.

I de l’altra, la volta guiada a l’embassament de Sant Llorenç, una recorregut d’un parell d’hores per a tota la família, que aprofundeix en els canvis produïts a l’ecosistema amb la construcció de la presa, i que ha permès crear una zona molt rica per a la fauna i flora d’aquest espai natural banyat pel riu Segre.

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.