Catalunya compta amb un patrimoni natural espectacular. Aprofitant que estem a la primavera, estació en què les flors agafen protagonisme i omplen de color el paisatge, és un bon moment per passejar per la natura i descobrir les plantes silvestres de Catalunya. En aquest post us proposem activitats, rutes i experiències per conèixer les plantes silvestres catalanes. Ens acompanyeu a descobrir la diversitat biològica i paisatgística que ens envolta?

 

Plantes silvestres dels Pirineus 

Comencem pels Pirineus, on es troben des de farigoles mediterrànies fins a espècies alpines. Aquesta varietat d’espècies i subespècies s’explica a causa de la varietat de relleus, materials geològics i diferències climàtiques. Un bon lloc per descobrir la flora pirinenca és anant al Camp d’Herbes de l’Alt Pirineu, un jardí del Pallars Sobirà amb més de 60 plantes aromàtiques i medicinals. No només les podreu veure, sinó també tastar, olorar i deixar-vos sorprendre per experts enamorats de la terra. Sona bé, oi?  

Però si sou dels que us agrada més caminar per la muntanya i descobrir tots els secrets que hi amaga, heu de contactar amb MónNatura Pirineus. Organitzen rutes per descobrir el paisatge del Pirineu i llocs amb molt encant com: el Parc Nacional d'Aigüestortes, la Mata de València o la Mollera d'Escalarre; rutes en les quals podreu conèixer la flora catalana i algunes de les plantes protegides de Catalunya.

Un altre parc natural que no us podeu perdre és el Parc Natural de l’Alt Pirineu, situat al Pallars Sobirà. D’aquest volem destacar les Comes de Rubió, un indret emblemàtic del Massís de l’Orri ple de plantes silvestres on podreu endinsar-vos de la mà de Som Riu Guiatges. Ah, i aquí va una curiositat: sabíeu que el Parc Natural de l’Alt Pirineu és l’espai natural protegit més extens de Catalunya?

Una mica més amunt, a la Vall d’Aran, on hi dominen boscos de faigs, avets, roures i extensos prats verds, s’hi amaguen flors alpines. Algunes d’elles són difícils de trobar, com l’àrnica montana o la dròsera. Per tal que no us les passeu de llarg, us recomanem ​​que aneu d’excursió amb Verd e Blu, especialistes botànics que us ajudaran a reconèixer-les i us explicaran tradicions araneses amb què us enamorareu de l’entorn. 

 

Herbes silvestres amb usos medicinals

Si el que realment us interessa són les herbes silvestres amb usos medicinals, heu de desplaçar-vos a l’Alta Ribagorça i conèixer la Judith Mira. És biòloga i guia de natura; una autèntica experta en plantes medicinals! També us portarà a visitar un cultiu ecològic del poble (Taüll Orgànics) on hi tenen àrnica i flor de neu per elaborar cremes antiinflamatòries. Aquesta sortida botànica de segur que no us deixarà indiferents! 

L'altiplà de la Segarra és un altre lloc que presenta una rica varietat de plantes silvestres de Catalunya. Mitjançant un itinerari senderista, de la mà de Sikarra Nostra podreu aprendre a identificar les espècies vegetals dels camins, garrigues i boscos, així com, els usos remeiers i gastronòmics tradicionals d'algunes de les plantes silvestres que es poden trobar a les terres de Ponent. 

 

Activitats etnobotàniques 

Però les plantes no només serveixen per observar-les, olorar-les o fer ungüents. Això és el que procura ensenyar-nos l’Associació els Corremarges! Amb ells podreu passejar i descobrir la flora del nostre paisatge més proper des d’un punt de vista etnobotànic. Si us agrada la gastronomia, també ofereixen un taller de cuina silvestre, on podreu aprendre a cuinar algunes de les millors plantes comestibles del nostre paisatge. Val a dir, però, que l’Associació els Corremarges no és l’única que interpreta les plantes des d’un altre punt de vista; unes altres entitats, com el Col·lectiu Eixarcolant (Anoia) o Les teranyines del Corral (Terra Alta), també us ajudaran a interpretar les plantes des d’una visió més creativa. 

Des del Col·lectiu Eixarcolant diuen que “només cal obrir bé els ulls per descobrir les plantes i poder començar a utilitzar-les”. Ofereixen sortides etnobotàniques per conèixer els usos culinaris de les plantes silvestres; una activitat molt amena i divertida per a tots els públics. I si a més a més, les voleu tastar, us podeu apuntar a un tast silvestre que consta de quatre tapes, dues postres i dues begudes. Aquest tast va acompanyat d’explicacions sobre les espècies emprades en cada plat, les seves propietats organolèptiques, nutricionals, i les possibilitats de maridatge que ofereixen. Us veieu capaços de cuinar plantes silvestres a casa i sentir-vos xefs d’Estrella Michelin? 

 

Plantes tintòries de Catalunya

Si el que us ve de gust és jugar amb les plantes, més que degustar-les, amb la Marisa Huguet, de les Teranyines del Corral, podreu tenyir teixits amb plantes. Segons l’època de l’any, les plantes silvestres de Catalunya que es poden usar per tenyir fibres tèxtils canvien. Podreu descobrir quines són, quins colors aporten cada planta i una petita pinzellada de tot el procés tintori. Amb el taller de tints naturals amb plantes us sentireu uns autèntics artistes!

No voldríem acabar aquest post sense animar-vos a reflexionar sobre la importància de la flora en el patrimoni natural del nostre país; un element clau pel desenvolupament de la resta d’éssers vius que cal preservar per protegir la biodiversitat. Dit això, ja sabeu per quina activitat de plantes silvestres començareu?


 

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.